Salak |
Pochodzenie
Salak wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawia się go głównie na Jawie i Sumatrze, w Malezji oraz Indonezji.
Roślina
Owoce salaka rosną w kiściach na palmach tej samej nazwie, dochodzących do 6 metrów wysokości, posiadających bardzo duże, nawet dziesięciometrowe liście.
Owoc
- Rozmiar: dość duży, długości do 10 cm i średnicy do 8 cm
- Smak: słodki, a zarazem lekko kwaskowaty
- Skóra: w ciemnym odcieniu barwy czerwonobrązowej pokryta jest gładką, lśniącą łuską, jak skóra węża. Jest ona twarda, łykowata, lecz bardzo cienka i łatwa do usunięcia.
- Miąższ: biały i galaretowany, wypełniony dużą, brązową pestką
- Dojrzałość: skórka jest łamliwa i lekko oddziela się od miąższu
Inne nazwy
- polska: Oszplina jadalna, Wężowy owoc, Ospiln jadalny, Zalakka jadalna, Skóra węża
- łacińska: Salacca edulis
- angielska: snakefruit