Awokado

Pochodzenie

Awokado uprawiano już przed 8000 lat w Meksyku i Gwatemali. Jego nazwa wywodzi się od słowa aztecki (nahuatl) ahuakatl. Awokado zostało przywiezione przez Europejczyków do południowej Hiszpanii około 1600 roku, a w końcu XIX wieku do Kalifornii i Azji. Owoce, które dziś jemy pochodzą od trzech dawnych odmian: od tłustego z cienką skórką z terenów górzystych Meksyku, od szorstkoskórkowego typu Gwatemala z terenów górzystych Ameryki Środkowej, jak również od „chuderlawego” zachodnio-indyjskiego typu pokrytego gładką skórką z dużą pestką pochodzącego z nizin Ameryki Środkowej.

Roślina

Awokado rośnie na drzewach o wysokości 10 do 20 m. Drzewo pokryte jest niebiesko-zielonymi, mocno żylastymi liśćmi, co jest znakiem pokrewieństwa awokado z roślinami wawrzynowatymi. Na plantacjach uprawnych drzewa sięgają wysokości około 5 m, co upraszcza późniejsze zbiory. Małe żółtawozielone kwiaty tworzą gęste wiechy, ich liczba jest tak duża, że średnio na około 5000 kwiatów powstaje tylko jeden owoc. Avocado to owoc pestkowy, podobnie jak morela, z jedną dużą pestką. W zależności od odmian ich wielkość może sięgać 20 cm.

Owoc

Zastosowanie

Witaminy

Ciekawostki

Inne nazwy