Pitaja |
Pochodzenie
Pitaje pochodzą z tropikalnych oraz subtropikalnych regionów Ameryki Południowej, rosną zarówno na przybrzeżnych nizinach jak i na wyżynach.
Roślina
Podobnie jak opuncja figowa pitaja jest owocem z gatunku kaktusa. Na ich trójkątnych gałęziach, osiągających 5 m długości, powstają duże, biało- żółte, bardzo piękne kwiaty, a z nich dziwaczne owoce. Czerwone pitaje o jaskrawo-zielonych łuskach przypominają smoczą skórę.
Owoc
- Jadalne: miąższ oraz nasiona
- Niejadalne: skórka
- Smak: orzeźwiający i lekko kwaskowaty, przypominający agrest
- Skóra: grubsza niż skórka kaktusa, w zależności od odmiany podpalana czerwono-zielona z łuskami
- Miąższ: w owocach o czerwonej skórce biały z czarnymi pestkami; w owocach o czerwono-zielonej skórce czerwony lub biały z czarnymi pestkami. Miękki i soczysty, w konsystencji podobny do kiwi, bardziej aromatyczne niż opuncje figowe
- Dojrzałość: miękkie, w jasnych odmianach skórka jest koloru pomarańczowego, w odmianach czerwonych, jaskrawo czerwona i zielona
- Przejrzałe owoce: nieprzyjemnie miękkie
- Niedojrzałe owoce: skórka zielona
Zastosowanie
- Miąższ można jeść łyżeczką lub obrać ze skórki i kroić w plastry. Wykorzystuje się ją jako dodatek do sałatek owocowych, lodów, deserów.
Witaminy
- witamina C (najwięcej w czerwonych)
- witamina A
- witamina B
- fosfor
- wapń
- antyoksydanty (phytoalbuminy)
Ciekawostki
- Pitaja kwitnie tylko w nocy; kwiaty gatunków wytwarzających następnie owoc pitai są dużymi, białymi pachnącymi kwiatami, charakterystycznymi dla danego kaktusa. Kwiaty te są nazywane też z tego powodu Królową Nocy lub Księżycowym Kwiatem.
- Roślina jest przystosowana do życia w suchym, tropikalnym klimacie. Owocuje 30-50 dni po zakwitnięciu i może owocować 5-6 razy w ciągu roku. Wydajność w przypadku uprawy dochodzi do 30 ton z hektara uprawy. W przypadku nadmiernego nawadniania lub w latach bogatych w opady deszczu może dojść do zniszczenia kwiatów i uniemożliwienia owocowania.
Inne nazwy
- polska: Smoczy owoc, truskawkowa gruszka
- łacińska: Hylocereus triangularis
- angielska: Pitaya, Pitahaya