Owoce jagodowe |
Do owoców jagodowych zalicza się niewielkie owoce o soczystym, jadalnym miąższu, zawierającym małe nasionka. Owoce te są zwykle bardzo bogate w witaminy. Do owoców jagodowych zalicza się:
- Jagody właściwe, które powstają z dolnej lub górnej zalążni, np. porzeczki, winogrona, agrest, borówki, żurawina;
- Jagody złożone, które są jagodami z uwagi na wygląd zewnętrzny, natomiast botanicznie należą do złożonych pestczaków, np. maliny, jeżyny;
- Jagody rzekome, powstające z rozrośniętego, mięsistego dna kwiatowego z umocowanymi na nim jagodami właściwymi (tzw. niełupkami), np. poziomki, truskawki.
Owoce jagodowe charakteryzują się bardzo miękkim miąższem i są bardzo nietrwałe. Źle znoszą przesypywanie i transport, toteż z tego powodu powinny być zbierane wprost do opakowań wysyłkowych.
W praktyce wyróżnia się owoce jagodowe ogrodowe (sadownicze) i leśne. Jagody leśne odznaczają się zapachem i smakiem.
Fioletowe, czarne i intensywnie czerwone – naturalne barwniki znajdujące się w owocach jagodowych są niezwykle cenne dla naszego organizmu. W ich składzie odnaleźć można również antyoksydanty, które wykazują silne właściwości przeciwzapalne oraz chronią nasze komórki przed zmianami.
Świeże, dojrzałe jagody, truskawki, maliny oraz porzeczki mają w sobie niezwykle cenne przeciwutleniacze. To naturalne związki, takie jak witamina C, E, betakaroten oraz polifenole, które zwalczają wolne rodniki. Te ostatnie są reaktywnymi formami tlenu, które powodują w naszym organizmie wiele niekorzystnych zmian, prowadzących m.in. do powstawania miażdżycy i nowotworów, a także przyspieszających procesy starzenia się komórek. Dlatego odpowiednia podaż zwalczających je przeciwutleniaczy jest taka ważna. Pojawiające się wiosną i latem owoce jagodowe to prezent od natury, który pomaga nam zaspokoić ważne potrzeby organizmu.
Najlepiej jeśli nie ograniczamy się do jednego gatunku, lecz włączamy do jadłospisu wszystkie, które aktualnie są dostępne. Każdy z nich ma bowiem swoje unikalne właściwości.
Wszystkie owoce jagodowe zawierają błonnik pokarmowy, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i reguluje pracę układu pokarmowego.
Aby wykorzystać zdrowotne wartości owoców jagodowych, nie musimy wcale jeść ich kilogramami - ważne tylko, by były świeże. Na przykład, do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C wystarczy spożycie szklanki truskawek.