Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe zadomowione są w Azji i Australii, ale rozpowszechniły się również w innych cieplejszych regionach świata jak np. w rejonie Morza Śródziemnego, Brazylii, USA, Argentynie oraz zachodniej Afryce. Owoce cytrusowe należą do wiecznie zielonej rodziny rutowatych (Rutaceae).

Rodzina owoców cytrusowych jest gatunkowo wyjątkowo różnorodna. O jej pochodzeniu można tylko spekulować na podstawie historycznych i geograficznych danych.

Owoce cytrusowe budzą u nas tęsknotę do urlopu, słońca i południa. W czasie gdy u „zimowo” one dojrzewają na polach w południowych krajach. Swymi jaskrawo pomarańczowymi, żółtymi oraz zielonymi kolorami radośnie zdobią nasze stoły. Smakują aromatycznie i są murem obronnym na przeziębienia. Najchętniej spożywane w zimnej porze roku.

Podczas gdy pomarańcze, grejpfruty lub cytryny mogą być przez cały rok spożywane na surowo, świeżo wyciskane lub przyprawiać dania, to czerwone pomarańcze i mandarynki cieszą się dużą popularnością w miesiącach zimowych. Największym dostawcą owoców cytrusowych jest Hiszpania.

Owoce cytrusowe mają jeszcze więcej do zaoferowania: związki mineralne, lekko strawne węglowodany, niewiele kalorii oraz wiele witamin wspomagających system odpornościowych. Już jedna duża pomarańcza lub grejpfrut pokrywa całodzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby w witaminę C.