Cytranga |
Pochodzenie
Cytranga jest wiecznie zielonym drzewem cytrusowym, mieszanką pomarańczy słodkiej i pomarańczy trójlistkowej (poncyrii trójlistkowej). Dużo odmian cytrangi zostało opracowanych i wprowadzonych na początku XX wieku m.in. na Florydzie. Było to wynikiem poszukiwania nowych odmian pomarańczy słodkiej bardziej odpornych na zimno. Chociaż nie jest wrażliwa na chłód i mrozoodporna, to walory smakowe jej owoców pozostawiały wiele do życzenia. Niemniej jednak cytrus ten przyjął się u plantatorów i obecnie jest powszechnie uprawiany.
Roślina
Cytrangę odróżniają od innych cytrusów jej potrójne liście. Liść składa się z głównego, większego listka i dwóch bocznych, mniejszych skrzydełek. Białe kwiaty są bardzo aromatyczne i mają ok. 5 cm średnicy.
Owoc
- Owoc: beznasienny, wyglądem i smakiem zbliżony do pomarańczy;
- Skórka: cienka w kolorach od czerwono-pomarańczowego do cytrynowo-żółtego, w zależności od odmiany.
- Jagoda: w przekroju średnio 10 cm szerokości i zawiera pestki (czasem dużą ilość).
- Smak: gorzki, cierpki (wpływ genów Pomarańczy Trójlistkowej)
Zastosowanie
- Używane są w produkcji napojów chłodzących, dżemów, oraz jako składnik kuchenny. Najbardziej zdatnym do spożycia owocem cytrangi jest owoc odmiany Morton.
Ciekawostki
- Nazwa cytranga pochodzi od słów Citrus i orange (pomarańcza).
- Siewki cytrangi używane są jako podkładki m.in. dla cytryn, pomarańczy słodkich i mandarynek.